Algemene informatie over de Midden Drenthe Expeditie

De Midden Drenthe Expeditie is opgezet als een variant van een WAMPEX (www.wampex.nl). De naam WAMPEX is afkomstig van Weekend AMPhibische EXpeditie. Deelnemers die daar al eens aan hebben meegedaan weten wat dat betekent: weiland, bos, heide, water en veel kompaswerk. Geplaveide paden worden gemeden, onbegaanbaar terrein moet worden bedwongen, bruggen ontbreken en soms is een kompas het enige houvast. Dát en méér onderscheidt DE WAMPEX van een zondagmiddagloopje.

Om een ieder nu eens de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met het fenomeen WAMPEX hebben wij in Westerbork een lichtere uitvoering gemaakt: de Midden Drenthe Expeditie. Uitgangspunt hierbij is dat het voor een ieder die een zondagmiddagwandeling in de bossen kan volhouden te doen zou moeten zijn zonder te hoeven beschikken over speciale vaardigheden.

Er wordt 's avonds gelopen. De route is, als je in één keer goed loopt, ongeveer 6,5 kilometer. Ook als je afwijkt van de geplande route moet het mogelijk zijn zo rond middernacht bij de finishlocatie te zijn.

Hoe gaat dat nu zo'n Midden Drenthe Expeditie. De tocht wordt op een zaterdagavond in groepjes van 4 tot 7 personen te voet afgelegd vanaf een startplaats. Het is de bedoeling dat je groep plm een uur voor je starttijd aanwezig is op de startlocatie om je hier voor te kunnen bereiden op de tocht. De route is zodanig dat iedereen om uiterlijk middernacht weer terug moet kunnen zijn.

Bij de start is informatie in allerlei vormen beschikbaar. Er zijn informatiepanelen, er kan een video-, computer-, of fotopresentatie zijn welke allemaal hints kunnen bevatten die tijdens de tocht noodzakelijk zijn om de route te kunnen volbrengen. Het gaat hierbij om uitleg van routes (hoe moet je een 'bolletje pijltje' lezen), soms een complete route, of aanwijzingen die je moet toepassen op een route die in het routeboekje staat (een route kan bijvoorbeeld omgekeerd gelezen moeten worden, waarbij dan links en rechts omgewisseld moeten worden). Ook bevat de informatie bij de start veel onzinnige en overbodige informatie. Het is de kunst om juist die informatie over te nemen die van belang is tijdens de tocht. De tocht zelf bestaat uit een aantal op elkaar aansluitende routes. Het eindpunt van de ene route is altijd, binnen een straal van 10 meter, het startpunt van de volgende route. Deze routes staan in het routeboekje, tussen de informatie bij de start of kan worden verkregen gedurende het lopen van de tocht. De routes in het boekje hoeven niet in de juiste volgorde in het boekje te staan, maar moeten wel altijd op volgorde gelopen worden beginnend bij route 1. Het routeboekje ontvang je bij één van de posten; dat hoeft niet bij de start te zijn! Tijdens de routes zijn letters te vinden die opgeschreven moeten worden op de startkaart. Alleen de letters die precies langs de route staan moeten worden opgeschreven. Ontbrekende letters of verkeerde letters leveren straftijd op.

Niet onbelangrijk tijdens een Midden Drenthe Expeditie is dat de routes nauwkeurig gelezen moeten worden. De volgende beschrijving kan na een paar uur lopen in het donker heel verkeerd worden uitgelegd: 'Na lantaarnpaal links en rechts rechtsaf.' Als je er pas achterkomt bij 'rechtsaf' dat je niet gelijk bij de lantaarnpaal links had gemoeten maar pas rechtsaf had moeten gaan nádat je een lantaarnpaal links en daarna een lantaarnpaal rechts van je had gezien, is het soms heel moeilijk om in het donker weer terug te vinden waar je nu fout bent gelopen. Onderschat vooral de noodzaak van een goede zaklantaarn niet. Het overgrote deel van de routes zal via onverlichte paden lopen waar je zonder zaklantaarn nog geen hand voor je ogen kunt zien. Je hebt je zaklantaarn niet alleen nodig om te kunnen zien waar je loopt, maar ook vooral om te kunnen lezen waar je langs moet lopen. Omdat je dus continue met je lamp aanloopt, is het ook van belang om voldoende reserve batterijen bij je te hebben. Ga er van uit dat je je zaklantaarn minimaal 4 uur achter elkaar hebt branden. Onderweg zijn meerdere posten. Bij deze posten moet soms een opdracht worden uitgevoerd. Een post die door niemand gemist mag worden, is de sjokopost. Hier worden de deelnemers voorzien van een hapje en een drankje om, als dit nodig is, de moraal weer wat op niveau te brengen.

Informatie over de Midden Drenthe Expeditie: Erik Eefting 06 54340427